"Kindjes die vragen..."

26 januari 2020
Niels Stuijfzand

Niets onschuldiger dan kinderen. Zeker kleuters van net 4. Ongehinderd door enige vorm van voorkennis, moeten zij de wereld nog ontdekken en zijn reuze nieuwsgierig. Daarbij hebben zij ook al een eigen wil en komt hun ware karakter steeds meer tot stand. Naast het feit dat ze zwaar adorabel gedrag vertonen kunnen ze soms ook het bloed onder je nagels vandaan halen.

Vorige week maandag gaf ik een training over vraag- en gesprekstechnieken. Toen ik aan het einde van de middag thuiskwam was onze tweeling van net 4 al de hele middag heerlijk thuis aan het spelen. Mijn vrouw moest snel door naar een afspraak en ik had het voorrecht om het avondprogramma met hen te draaien. Het huis leek wel ontploft en het speelgoed lag overal…

“Pap, mag ik een snoepje?” Toen ik volmondig nee zei werd de smurf kwaad, begon te huilen en gilde hard: “Ik wil dat en jij bent oneerlijk!!”

"Kindjes die zeuren die weten dat er niets gaat gebeuren. Hoe lossen wij dit op?" vroeg ik. Legde hem vervolgens uit dat hij net zijn eten op had, dadelijk naar bed moest en dat het huis een grote bende was. Na een paar minuten kwam hij, gekalmeerd, terug de kamer in lopen.

“Pap? Morgen is mama vrij toch? Ja. “Dan mag ik toch ook wat later naar bed?” Ja, dat klopt. “Als ik nou mijn Thomastreinbaan opruim en jij de Lego, dan kan ik ook de auto’s opruimen. Mag ik dan twee snoepjes?”

Ik vraag me op dit soort momenten af of de vierjarige zoon van een accountant ook al een grootboekrekening kan opstellen, of de dochter van een marketingconsultant een doelgerichte campagne… Toch merk ik wel degelijk dat de vraagtechnieken en manier van communiceren op jonge leeftijd worden aangeleerd maar, op bijzondere wijze, als volwassene worden vergeten. Waarom ben je dan opeens zo bang geworden om te vragen wat jij wilt... Ben je oprecht en denk je na wat de juiste tactiek is om te vragen wat je wilt? Dan krijg jij dat waarschijnlijk ook. En misschien zelfs meer. Je weet het pas als je erom vraagt.

Het proces en de technieken om hier meer uit te halen kun jij leren. Ga hier dan ook mee aan de slag! Durf te vragen wat je wilt, doe dit op de juiste manier en je gaat het voor elkaar krijgen! Wil jij jezelf verbeteren op het gebied van sales? Jouw eigen specifieke mix van marketing en sales samenstellen? Wil jij meer en met groter plezier jouw juiste klanten aan je binden? Als wij dat samen gaan bereiken, meld jij je dan aan?

Meer informatie over mijn sales ontwikkeltraject vind je hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *