Gefeliciteerd! Je bent niet perfect

Het is niet erg dat je faalt in iets dat je niet kan… Of althans, je geloofde dat het wel mogelijk was. Mooi toch? Je kan het gewoon niet perfect. Maar omdat je het probeert en daarin faalt doe je het al je het al vele malen beter dan wanneer je het niet deed. Dus in die zin doe je het uitmuntend. Wat is perfectie en waarom streef je het na?

Als je dagelijks uit je werk naar huis in dezelfde file voor dat ene verkeerslicht staat, waarom probeer je dan niet eens een alternatieve route? Of wacht je totdat je door werkzaamheden een keer wordt gedwongen een alternatief te ervaren?

Als perfectie te leren is dan zou iedereen het kunnen. Simpelweg een boek lezen, een cursus volgen, een coaching traject doen, keihard werken, vallen en op staan… Als dat zo is, waarom is dan niemand perfect?

Wat fascineert is dat ieder mens constant opzoek is naar logica. En logica is voor ons het onderbouwen van een gebeurtenis met opgedane kennis uit het verleden. Letterlijk: de leer van het wetenschappelijk bewijs. Als wij als mens in een onzekere situatie komen, zoals nu, gaan wij proberen om te begrijpen wat er gebeurt om daar actie op te ondernemen. Wij gaan opzoek naar bewijs zodat wij onszelf kunnen overtuigen dat de actie die wij ondernemen de juiste is. Zodoende creëer je voor jezelf dus ook argumenten om het niet te doen. De welbekende ‘beren op de weg.’ Echter zijn de beren niet het probleem, je hebt immers zelf een weg aangelegd door hun leefgebied. In onzekere tijden is het juist van belang dat je impulsief acteert. Het is niet erg als het de eerste keer niet perfect gaat, je leert. Je doet. Je ervaart. En omdat je leert ontwikkel je de waarheid waardoor jouw eigen overtuiging dat jij het juiste doet groeit.

Omdat wij nu in zakelijke omgeving leven die nooit eerder door iemand is ervaren, in deze vorm, kan je niet terug grijpen op statistieken en ervaringen uit het verleden. Dat betekent voor jou dat dit het moment is om te leren en te perfectioneren. Ga hierbij niet als een kip zonder kop doelloos rondrennen maar overtuig jezelf van de kracht die jij in je hebt om de juiste dingen te doen. Bepaal jouw strategie, breng logica aan in jouw denkwijze en plan je route om de beren heen. Maar vooral: GA DOEN! Het resultaat volgt dan vanzelf.

“Als je twee keer dezelfde fout maakt dan heb je een kans gemist om een andere fout de eerste keer te maken.” – Niels Stuijfzand, 2020